Amerikaanse banken kunnen nu Bitcoin Custody aanbieden aan institutionele beleggers.

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De OCC, een Amerikaanse financiële toezichthouder, staat traditionele banken toe om cryptokapitaalbewakingsdiensten aan te bieden.
  • Cryptocurrencybeurzen en andere bedrijven hebben zich positief uitgelaten over de beslissing.
  • Crypto custody is vooral gericht op grote institutionele beleggers, niet op algemene retailbeleggers.

Banken mogen volgens het Amerikaanse Office of the Comptroller of the Currency (OCC) dienen als Bitcoin Evolution custodians.

Hoewel het advies van de OCC gericht is aan een specifieke bank, „bevestigt“ de brief van het kantoor zijn algemene standpunt over de kwestie.

Banken kunnen Crypto-toetsen opslaan

Institutionele beleggers zijn verplicht hun activa op te slaan bij gekwalificeerde bewaarders, die zich aan specifieke regels moeten houden.

Volgens de OCC kunnen banken optreden als crypto-bewaarders „door het bezit van de unieke cryptografische sleutels“ die worden gebruikt om toegang te krijgen tot cryptocurrency. De uitspraak van de OCC beschouwt sleutelbewaring als gelijkwaardig aan het bewaren van fysieke objecten, een praktijk die al is toegestaan.

In de brief staat ook dat banken bankdiensten kunnen verlenen aan „alle legale bedrijven die zij kiezen,“ inclusief cryptocurrency bedrijven.

Uiteraard moeten banken zich houden aan lokale en staatswetten en praktijken ontwikkelen die zijn toegesneden op de opslag van cryptografisch materiaal.

Waarom Bitcoin Custody belangrijk is

De OCC suggereert dat er een „groeiende vraag is naar veilige plaatsen“ waar grootschalige investeerders hun cryptocurrency sleutels kunnen opslaan.

Custodians bieden institutionele veiligheid en bescherming voor grote hoeveelheden activa. Hoewel algemene crypto-investeerders cryptocurrency in hun non-custodial portemonnee zouden moeten houden, kunnen grotere investeerders complexere opslag en diensten nodig hebben.

Zoals de OCC opmerkt, kan het zijn dat beleggingsadviseurs rechtstreeks toegang moeten krijgen tot de crypto-activa van hun klanten, in welk geval een bewaardersbank een verstandige optie is voor crypto-opslag. Bovendien kunnen beleggers de voorkeur geven aan beheerde beveiliging in plaats van offline „koude opslag„.

De OCC en Crypto

De aankondiging van vandaag zou traditionele banken in staat kunnen stellen om zaken af te nemen van crypto-bedrijven zoals Coinbase Custody en Bakkt, die van oudsher crypto-bewaardiensten hebben geleverd.

Het sentiment in de industrie is echter vriendelijk: leiders bij crypto-bedrijven hebben gunstig gereageerd op het nieuws. Anchorage heeft het besluit van de OCC een „positieve ontwikkeling“ genoemd, terwijl Gemini de uitspraak een „vooruitstrevende aankondiging“ heeft genoemd.

Een deel van het positieve sentiment kan voortkomen uit de crypto-vriendelijke houding van de OCC. Sinds 2016 streeft de toezichthouder een federaal Fintech-handvest na, dat het voor crypto-bedrijven gemakkelijker zou maken om naast de traditionele banken te opereren.

Overigens wordt de OCC geleid door Brian Brooks, een voormalige Coinbase executive-een verbinding die suggereert dat de overheidsinstantie op goede voet staat met de crypto-industrie.